2010. augusztus 24., kedd

Egy kis statisztika

Változatlanul nincs olyan nap, hogy valaki meg ne kérdezné, miért költöztünk Sopronba. A válasz a sorok között van elrejtve.

Népsűrűség (fő/km2) (2010):
  • 3.278 - Budapest
  • 107 - Győr-Moson-Sopron megye
Állandó lakosság (2007):
  • 1.696.128 - Budapest
  • 56.661 - Sopron


További számok:
A személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma a járművezetők hibájából (2010 I-II. negyedév)
  • 1.208 - Budapest:
  • 345 - Győr-Moson-Sopron megye
A személysérüléses közúti közlekedési balesetek következtében meghalt, megsérült személyek száma
  • 1.748 - Budapest
  • 514 - Győr-Moson-Sopron megye

 Ám ami sokkal fontosabb, az az emberek hozzáállása. A Thököly út - Róna u. sarkon Kalib órákig álldogállhatott a zebra mellett a gyerekkocsival, vagy a másik kiskorút kézenfogva, míg valaki hajlandó volt megállni. Sopronban az Elkerülő mellett (a 84-es főút Ausztria felé vezető szakasza) csak fél méterre közelítik meg a járda szélét, és máris mindenki (mindenki = autó, kamion, busz) fékez, hogy átmehessenek.
Budapesten folyamatos félelem, hogy ha elengedem a gyerekek kezét az utcán, máris elgázolja valamelyiküket egy ámokfutó, sietős pizzafutár, vagy gyorshajtó gördeszkás. Nyilvánvaló, hogy Sopronban is vannak autók, de az Aranyhegyen fekvőrendőr nélkül is lassabban csordogál az élet (meg a forgalom), mint a zuglói kertvárosban.

Az emberibb léptékű település nem feltétlenül a város alapterületét, vagy lakosainak számát takarja. Sokkal inkább az élhető környezetet. A hét emeletes budapesti társasházban képtelenség volt követni, hogy melyik lakásban éppen ki lakik. Nem osztom azt a nézetet, hogy a tömeg feltétlenül elidegenedést jelent. Az viszont tény, hogy az egzisztenciális szorongás befelé fordulóvá teszi az embereket. Értsd: mindenki a megélhetési gondokkal van elfoglalva, nem marad idő egymásra. Ha van is igény egy kis odafigyelésre, mindenki a másikra vár, hogy kezdeményezzen. Nem divat egyszerűen becsöngetni, hogy "Helló, most költöztem a 6. emeletre, szomszédok leszünk!". Nehezen is kivitelezhető 40 lakásos ház esetében. Zugló ráadásul nincs rossz helyzetben:  Budapest három azon kerületének egyike, ahol az elmúlt két év ingatlanberuházásainak 90%-a (!) realizálódott. Jó az infrastrukturája, kedvező fekvése miatt könnyen elérhetőek a belső kerületek, jó a közlekedése. Ez indokolja népszerűségét a költözni szándékozó kisgyermekesek, családosok körében. Nem véletlen, hogy ott lakásunk ideje alatt minden hónapban találkoztunk frissen született kisbabával sétára induló anyukával a lépcsőházban, vagy a liftben. Ez még fővárosi viszonylatban is kellemes környezetnek mondható.

DE: Sopronba költözésünk napján fél óra alatt három új szomszéd ajánlotta fel segítségét a teherautó kipakolásában. Akkor láttak életükben először. Csak annyit tudtak rólam, hogy egy házban fogunk lakni. Ez olyan közösséget jelent, hogy pillanatnyi habozás nélkül vállalták volna a több óra fizikai munkát és egyéb kellemetlenségeket. Ez a mentalitás alapvetően különbözik a budapestitől.

Budapest, Hungária körút, hétköznap

(Adatok forrása: KSH)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése