2010. augusztus 26., csütörtök

Jaj úgy élvezem én a strandot!

(kép innen)
A meteorológusok szerint a mai volt a nyár utolsó meleg napja. Nem azért, mert nem lesz több meleg nap idén, hanem mert a holnap érkező hidegfront elvonultával véget ér a nyár. Így itt az ideje egy kis összegzést készíteni a kánikulában annyira jóleső fürdőzés környékbeli lehetőségeiről.

Sopronba költözésünk előtt a strandolás nem volt a szokásos délutáni, vagy hétvégi programok része. Nem azért mert nem szeretjük a vizet, hanem mert székes fővárosunkban fél napot jelent bárhová eljutni. A sem mellékes, hogy a multirobot családapa a munka befejezése után örült, ha hazafelé menet egyáltalán sikerült átverekednie magát az esti csúcsforgalmon, nem hogy még egyszer autóba üljön és ugyanazon a tömegen keresztül - most már családostól - odaérjen valami fürdőféleséghez, még a nyitvatartási időn belül.

Mire van szükség, hogy másképp legyen?

Először is egy olyan munkahelyre, ahol nem a szingli, az elvált, vagy a társas érintkezésben megcsömörlött az ideális mukaerő, aki még ebédelni is mail-ben, vagy meeting request-ben hívja a mellette ülő kollégáit. Nem hátrány, ha a főnököd is családos, aki átérzi, mi játszódhat le életed párjában, amikor estéidet üzleti vacsora, tréning, vagy szimplán a főnököd főnöke másnapi prezentációjának előkészítése tölti ki. Értsd: 16:30-kor menjél hazafelé! Másodszor nem árt, ha olyan helyen élsz, ahol a délutáni csúcsban akár 12 perc is lehet a hazafelé tartó út a város másik végében található munkahelyedről.
A fenti feltételek teljesülése esetén akár minden délután pancsolhat a kisgyerek. Hogy hol? Kattints...
Tómalom

Tómalom (kép innen)

A helyet egyik reggeli futásom alkalmával fedeztem fel. Az Aranyhegytől kb. 5 km-re található, nem kell keresztülautózni a városon.
A névadó malomra 1550 körül hivatkoznak először.
1842-ben Mühl Konrád nagytómalmi molnár létesített itt nyilvános fürdőt.
A strandfürdőt, valamint a hozzá kapcsolódó szállót és vendéglőt 1920-ban kezdék építeni. A II. világháborúban a fürdőt lebombázták, az épületekbe egy szovjet alakulat szállásolta el magát, a malom épülete pedig elpusztult. Az újjáépített strandot ma a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű ZRt. üzemelteti.

Tómalom (kép innen)

Árak: Felnőtt - 550,- Ft (16:00-tól 440,- Ft); gyermek (3-6 éves) - 170,- Ft (16:00-tól 140,-) = 1.020,- Ft egy átlagos hétköznap d.u. A strand szeptember 6-ig 20:30-ig tart nyitva.

Medencék: nincs medence - a tó partján mólók létrával, illetve a part kővel kirakott részén lépcső vezet a vízbe. A gyerekeknek külön rész van elkerítve, 60-80 cm-es vízmélységgel, csúszdával.

Infrastruktúra: öltöző, zuhanyzó, ivókút, gyermekjátszótér mászókával és homokozóval.

Szolgáltatások: csónak és vizibicikli bérlés, ingyenes napozóágyak.

Megközelítés: az Elkerülőről (84 sz. főút, Kőrösi Csoma Sándor u. ) a Pozsonyi úton kifelé a városból, majd Tómalomra beérve tábla mutatja.
Hiányosság: az igazán kicsik nem tudnak a vízben pancsolni, illetve a homokozóhoz nem tudnak a tóból vizet vinni a magas part miatt.
Értékelés: 7 (10-es fokozatú skálán)





Schattendorf
Schattendorf (képek innen)
Költözés után heteken keresztül értetlenül hallgattam azokat a kollégákat, akik csak Ausztriába járnak strandolni. Mivel az ország közepéből érkeztünk, soha nem volt tapasztalatunk a kishatár forgalommal és a szomszédolással kapcsolatban. Ezt a helyet barátaink mutatták, akik gyerekestől kerékpárral mennek, hetente többször is.

Árak: Felnőtt - 3,- € (15:00-tól 2,- €; 17:00-tól 1,- €); gyermek - 6 éves korig ingyenes = 2,- € (570,- Ft?) egy átlagos hétköznap d.u. A strand minden nap 20:00-ig tart nyitva.


 
Schattendorf - gyerekmedence
Medencék: úszómedence - melyhez az ugrótorony alatt (nagyon)mély víz, valamint csúszda és kisvíz tartozik; gyerekmedencék - összekötő csúszdával, szökőkúttal; pancsolómedencék - változó vízmélységgel (5-20 cm :-)), állatfigurával.


Infrastruktúra: öltöző, zuhanyzó, ivókút, gyermekjátszótér mászókával és homokozóval, körhintával.
Szolgáltatások (minden ingyenes): 2 emeletes trambulin, ugródeszka, vizicsúszda, strandröplabda- és focipálya.
Megközelítés: Ágfalván keresztül, közvetlenül a határ mellett.
Hiányosság: a strandnak nincs. Az egyetlen, hogy keresztül kell autóznunk az egész városon.

Értékelés: 8


Deutschkreutz
Erről a strandról semmilyen információt nem sikerült on-line összeszedni. Rejtőzködők. Ennek ellenére ismert és közkedvelt mind a helybéliek, mind a Magyarországról érkezők körében.

Árak: Felnőtt - 3,- € (17:00-tól 1,50- €); gyermek - 6 éves korig ingyenes = 3,- € (855,- Ft?) egy átlagos hétköznap d.u. A strand minden nap 20:00-ig tart nyitva.

Medencék: úszómedence - melyhez csúszda és gomba alakú csobogó tartozik; gyerekmedencék - összekötő csúszdával, szökőkúttal; pancsolómedencék.

Infrastruktúra: öltöző, zuhanyzó, ivókút, gyermekjátszótér mászókával és homokozóval.

Szolgáltatások (minden ingyenes): vizicsúszda, minigolf és focipálya.

Megközelítés: Kópházán keresztül, a határtól kb 3 percre.

Hátránya: abszolút semmi...

Értékelés: 9

És végül:



Berki Géza & Brandt Iván: Pancsoló kisgyerek (1959) Kovács Eszti előadásában.

Nincs olyan strandolás ami után ne kellene legalább 3x elénekelni hazafelé az autóban. Borcsi egyik kedvence.


Schattendorf

2 megjegyzés:

  1. Mondjuk azt én annyira nem bírtam Schattendorfban, hogy két Euró egy sült krumpli. Ennyi pénzért már drága étteremben, és nem vizes seggel, papírzacskóból kéne krumplit enni, szerintem. Ja, és az is bajom, hogy a gyerekmedence fölött sehol sincs árnyék, pedig az jó lenne. Na, de más panaszom tényleg nem volt.

    VálaszTörlés
  2. Úgy emlékszem, hogy csak a csúszdás gyerekmedence felett nincs árnyék. Az orrszarvús pancsoló mellett ott a pergola, vagy valami tetőféle ami legalább félig árnyékol... :-)

    VálaszTörlés