2010. október 27., szerda

Tucano Urbano Extrafidelissimo

Vespa inverno (kép)
Véget ért a nyár. Sajnos nem csak a csillagászati, hanem az indiánoké is. A közeli napokra vonatkozó időjárás előrejelzés nem sok jót ígér: lesz eső, viharos szél, meg -1 °C körüli hajnali hőmérséklet.
Ezt motoron kétféleképpen lehet kompenzálni:
  1. nem ülök motorra - Amíg nem jegesedik az út, ez ki van zárva!
  2. megfelelő védelmet installálok
Ez utóbbi történt. És nem is kellett sokat gondolkodni. A zord időre a felszerelés a ezekből áll:
  • Tucano Urbano Thermoscud®
  • Alpine Pro Extreme Windbarrier
  • Alpine Pro Polartec
  • Caberg Freedom
A részletek (fordított sorrendben): a bukóhoz tartozik egy levehető nyakpánt, amit nyáron nem használtam. Most jó szolgálatot tesz, mert nem fagy le a tarkóm. Az öltözködésben a téli edzéseken már kipróbált ruhadarabok válnak be: egy pulóver és egy soft-shell felső elég is.

2010. október 4., hétfő

Back to the Future - IV. Soproni Tündérfesztivál

Péntek volt. 1985. október 25-e...

Ja, nem is: szombat volt. 2011. június 25-e. Ezen a napon rendezték meg a IV. Soproni Tündérfesztivált. A program az előző évi rendezvények sikere alapján nem sokat változott: voltak koncertek, bábelőadás, kiállítások, kézművesség, jelmezverseny és vásár. Az egész napos foglalkoztató műhely, a Csillagösvény állomásain tündérektől, manóktól tanulhattak a gyerekek, illetve próbákat teljesíthettek, melyeket az Útilapuba jegyeztek be és így emlék maradt még sokáig. A fesztivál záróakkordja hagyományosan a fáklyás felvonulás volt - sötétedés után.

Erre a napra már hetekkel, hónapokkal korábban készült a tündér- és manótársadalom apraja-nagyja: volt egyéni és csoportos jelmezverseny, nem volt ritka, hogy családok minden tagja jelmezt viselt, a fesztivál kedvéért, a játék öröméért. A szervezők szerint: "A belépés ingyenes, tündérszárny vagy manósapka viselése még mindig ajánlott!"

2010. október 2., szombat

Enemy Mine

Kedves ellenségem (moziplakát)
25 éve (M.o.-on ugyan csak 1991-ben) mutattak be egy kis történetet Willis Davidge-ról, aki odaadóan nevelte Zammis-t az ellenséges bolygó katonájának szülöttét. A drac-oknak három ujjuk van, de mivel Zammis soha nem látott mást "bácsikáján" kívül, sem embert, sem saját fajából valót, így jogos volt a kérdése, amikor számolni tanult: "Zammis-nak is lesz négy, öt?" 
Kb. így érzem magam a gipsz levétele óta. Van egy rakás kiesett mozgatófunkció: a bal kezem nem tudom teljesen ökölbe szorítani, sem teljesen terpeszteni, vagy összezárni az ujjaim, sem összeérinteni a hüvelykujjamat a kisujjammal. A gipszben eltöltött öt hét alatt annyit fejlődött visszafelé a másik három ujjam ereje, hogy gondot okoz egy cipzár, vagy egy reluxa felhúzása. Az előbbi ráadásul nehezített pálya, mert általában egy egyéves örökmozgó is tartozik hozzá, aki valószínűleg pont a cipőjét szeretné levenni, vagy csak a nővére kezét fogni, miközben öltöztetem. Halmazati büntetésként ott a kiesett érzőfunkció, így állandóan figyelnem kell, hogy hol van a kisujjam,  simán kitörhetem egy laza kézzsebredugással: nincs érzet a helyzetéről, csak a sejtés, hogy valószínűleg nincs is szorosan a többi mellé zárva. Így legfeljebb a kesztyűt könnyebb felvenni.