2010. augusztus 26., csütörtök

Jaj úgy élvezem én a strandot!

(kép innen)
A meteorológusok szerint a mai volt a nyár utolsó meleg napja. Nem azért, mert nem lesz több meleg nap idén, hanem mert a holnap érkező hidegfront elvonultával véget ér a nyár. Így itt az ideje egy kis összegzést készíteni a kánikulában annyira jóleső fürdőzés környékbeli lehetőségeiről.

Sopronba költözésünk előtt a strandolás nem volt a szokásos délutáni, vagy hétvégi programok része. Nem azért mert nem szeretjük a vizet, hanem mert székes fővárosunkban fél napot jelent bárhová eljutni. A sem mellékes, hogy a multirobot családapa a munka befejezése után örült, ha hazafelé menet egyáltalán sikerült átverekednie magát az esti csúcsforgalmon, nem hogy még egyszer autóba üljön és ugyanazon a tömegen keresztül - most már családostól - odaérjen valami fürdőféleséghez, még a nyitvatartási időn belül.

Mire van szükség, hogy másképp legyen?

Először is egy olyan munkahelyre, ahol nem a szingli, az elvált, vagy a társas érintkezésben megcsömörlött az ideális mukaerő, aki még ebédelni is mail-ben, vagy meeting request-ben hívja a mellette ülő kollégáit. Nem hátrány, ha a főnököd is családos, aki átérzi, mi játszódhat le életed párjában, amikor estéidet üzleti vacsora, tréning, vagy szimplán a főnököd főnöke másnapi prezentációjának előkészítése tölti ki. Értsd: 16:30-kor menjél hazafelé! Másodszor nem árt, ha olyan helyen élsz, ahol a délutáni csúcsban akár 12 perc is lehet a hazafelé tartó út a város másik végében található munkahelyedről.
A fenti feltételek teljesülése esetén akár minden délután pancsolhat a kisgyerek. Hogy hol? Kattints...

2010. augusztus 25., szerda

Terminator von Ödenburg

Terminator (kép innen)
Emlékeztek a Terminator jelenetére, amikor elkezdi javítani a saját kezét? Ahol a csuklóján kilátszanak a mechanikus alkatrészek. Ma folyamatosan ez a kép lebegett a szemem előtt, miközben Győrben voltam a kézsebészeti ambulancián, egy hetes kontrollon.
Az eredetileg keresztben futó vágás a műtét során kiegészült egy hosszantival is. Nyilván így tudták összevarrni a sérült artériát és idegeket. Most egy helyes T-alakú sebhely látszik.
Időközben a vágás összeforrt, így varratot szedtek. Meglepetésemre nem folyamatos varrás volt, hanem minden egyes öltést külön megcsomóztak - mind a 18-at. Így kiszedéskor csak meg kellett fogni egyesével a csomókat, alatta elvágni a fonalat és kihúzni a túloldalon. Nagyon hatékony!
A doktornőnek valószínűleg így is kétségei voltak épelméjűségemmel kapcsolatban (ld. a sérülés körülményeit), amit csak megerősített benne, amikor elővettem a telefont, hogy én most bizony fényképezek.


Figyelem! Továbblapozás után fotók, csak erős idegzetűeknek!











2010. augusztus 24., kedd

Egy kis statisztika

Változatlanul nincs olyan nap, hogy valaki meg ne kérdezné, miért költöztünk Sopronba. A válasz a sorok között van elrejtve.

Népsűrűség (fő/km2) (2010):
  • 3.278 - Budapest
  • 107 - Győr-Moson-Sopron megye
Állandó lakosság (2007):
  • 1.696.128 - Budapest
  • 56.661 - Sopron


2010. augusztus 22., vasárnap

Hogyan lett mindennek (majdnem) vége

Történetünk elején egy időcsavar. Az előzmények és a tapasztalatok később következnek, először itt a leírása annak, hogy alig négy hónappal megérkezésünk után hogyan költöztem majdnem el.
Nem Sopronból, az árnyékvilágból.

Miután mindenféle rokonokkal elég rosszul vagyunk eleresztve errefelé, a család úgy döntött, hogy Kalib és a gyerekek a következő két hetet Nagyanyónál töltik, innen vagy 300 km-re. Határidős projekten dolgozom és augusztus utolsó hetére még három nap suli is kilátásban volt, ezért nélkülem. Így a család fuvarozása után visszatérés Sopronba. Este még jó gondolatnak tűnik egy kis séta, na nem a városban, hanem a környékbeli erdőkben.
Utam a korábbi edzésről már ismert terepen visz: át a Koronázó dombon, el az Amfiteátrum mellett, keresztül a Virágvölgyön. A város végén a dűlőút a Hubertus kilátót köti össze Tómalommal. Az erdő mellé érve a hirtelen támadt viharban és ömlő esőben próbálok menedéket találni. A megduzzadt vízfolyások sárlavinát játszva sodornak mindent. Egy rossz lépés és engem is. Csúszás közben a lehető legrosszabb mozdulatot teszem: bal kézzel megpróbálok oldalt letámasztani, hogy visszanyerjem az egyensúlyom. Pont egy darab üvegre, vagy mire, ami ott meredezik ki a földből. Fájdalom nincs, csak éles rántás csuklótájékon, meg a nagy zakó, támasz hiányában.