2010. szeptember 11., szombat

Schwarzwaldklinik Twin Peaks-ben

Károly-kilátó (kép innen)
Véget ért a nyár. Ez nem a Várkerületen egységnyi alapterületre jutó esernyők számából, nem is a napi hőingadozásból derül ki, hanem abból, hogy a gyerekes családok már nem a strandok, hanem a kirándulóhelyek felé veszik az irányt. Mi sem másként.
Első utunk a Károly-kilátóhoz vezetett. Újra és újra meglepődöm azon, hogy minden milyen közel van ebben a városban. Borcsi még ki sem ejthette a száján az első "Mikor érünk már odaaa?!"-kérdést, már meg is érkeztünk. A parkolónál még kicsit győzködni kellett, hogy "Nem, most nem a Lővér Kalandparkba megyünk mászni, hanem a kilátóhoz piknikezni.", ami konkrétan a táskába készített csokitorta elfogyasztását jelentette a hegy tetején. A fák tövében tömegesen nyíló ciklámen, később pedig a sétaút mellett termő (és pont beérő) vadszeder aztán végleg elterelte a figyelmét.

"- Anyuuu...! Milyen színű a szeder?
- Fekete.
- Akkor ez miért piros?
- Mert még zöld."

Hotel Fagus (kép: Fagus arhívum)
A kilátó épülete belülről pont olyan szagokat áraszt, mint egy száz éves polgári ház padlása, köszönhetően a fából ácsolt lépcsőknek-gerendáknak, valamint a 74 év alatt összgyűlt finom pornak. Az épületet 1936-ban avatták, hála a Városszépítő Egyesület akkori elnökének, Heimler Károlynak, aki az építkezéshez a gyűjtést kezdeményezte. A kilátó és a Károly-magaslat mégsem az ő nevét, hanem Romwalter Károlyét őrzi, aki ugyanennek az egyesületnek választmányi tagjaként saját költségén építtetett fakilátót az akkori Váris-hegy tetején, még 1876-ban. A kilátó tetejéről remek kilátás nyílik egyik irányban a Schneeberg, másik irányban pedig a város felé. A harmadik irányban pedig a balra látható épület áll az erdő közepén.

Az impozáns épület és az azt körülvevő erdő látványa máris visszarepít gyerekkorom egyik közkedvelt TV-sorozata helyszínére:


Miután megfelelő hangulatba kerültünk, felmerül a kérdés: Mi a közös a Lőverekben és Twin Peaks-ben? A helyes válasz: a szél. Sopronban vagy esik az eső, vagy fúj a szél, vagy harangoznak. Twin Peaks-ben vagy a frászt hozzák rád, vagy még csak készülnek rá. De menj csak ki az erdei tornapályára a Károly-magaslat alatt estefelé, hallgatózz és rájössz: a baglyok Sopronban sem azok, mint aminek látszanak... :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése